senta







Can Rectoret civic center in Les planes, Barcelona
National competition 2009 - info

The building arises from the reinterpretation of brick lattices and heavy tile roofs present in the close built environment. And it is organized as a traditional building around a central courtyard.

This courtyard is covered by a mobile double-skin that allows bioclimatic regulation.
In summer, a permeable metallic skin creates shade and allows ventilation. In winter, a skin made of glass, allows sunlight and keeps the atmosphere naturally warmed.

The offices and rooms communicate with the central space in one side and the garden at the other side, thanks to this, users can experience a particular continuous and fluid kind of space.

Client Bimsa
Size 330m2 building 1600m2 garden
Budget 551.476€
€/m2
Status National competition 2009
Team senta architecture Albert Cardellà

El edificio nace de la reinterpretación de las celosías de ladrillo y las pesadas cubiertas de teja presentes en las construcciones del entorno. Y se organiza como una construcción tradicional alrededor de un patio central.

Este patio se cubre mediante una doble piel móvil que permite la regulación bioclimática del interior. En verano, una piel metálica crea sombra y permite la ventilación cruzada. En invierno, la piel de cristal permite el paso de la luz i mantiene caliente el ambiente calentado por el sol.

Los despachos y salas se comunican con el espacio central de un lado y el jardín del otro lado, gracias a ello los usuarios pueden experimentar un tipo particular de espacio continuo y fluido.