senta







Parc de les Glòries, àmbit 'Clariana'
Built project 2019 - info

La Plaça de les Glories was conceived at the Barcelona Eixample Project by Ildefons Cerdà in 1859 as the meeting point for the three main metropolitan avenues of Barcelona. The new global project for the square proposes the reorganization of the infrastructures to configure the space of the square as one of the new super- islands of the city. The main strategies from the intervention are:

The creation of a continuous ground, which facilitates the flow of pedestrians and which is able to offer maximum versatility.

The generation of a living ground, which allows restoration of interrupted water and biological interchanges in favour of the emergence of a living space, diverse at the biological level and capable of acting as a powerful climatic regulator.

The installation of a vegetal structure capable of defining the space of the park, and of configuring an urban ecosystem of high ecological benefits and high quality of public use. Configured by the "Canopy": a large vegetal roof created through the trees from open spaces and the trees from the "nodes": spaces of programmatic or ecological intensification that score the space of the park, and where the ecosystem is developed in its vertical dimension.

Client Council of Barcelona and BIMSA
Size 45.863 m2
Budget 12.867.582,29 PEM
Status Built 2018-2019
Team EXE UTE Agence Ter & Ana Coello: O.Philippe, A.Coello, A.Cardellà, S.Romero, D.Sanchez, O.Keretxeta, I.Costy
Team DO UTE Idom & Audingintraesa M.Capmany, V.Campos, S.Prat, D.Adell, J.Domingo, F.Pardo, S.Monés, F.J.Ruiz, O.Philippe, A.Coello, A.Cardellà, S.Romero, F.Lua, A.Moret

La Plaza de las Glorias fue concebida en el Proyecto de Ensanche de Barcelona de Ildefons Cerdà el 1859 como el punto de encuentro de las tres principales avenidas metropolitanas. El nuevo proyecto global para la plaza propone la reordenación de las infraestructuras para configurar el espacio como una de las nuevas súper-islas de la ciudad. Las principales estrategias de la intervención son:

La creación de un suelo continuo, que facilita el flujo de peatones y que es capaz de ofrecer la máxima polivalencia.

La generación de un suelo vivo, que permita restaurar los intercambios hídricos y biológicos interrumpidos para favorecer la aparición de un espacio vivo, diverso a nivel biológico y capaz de actuar como un potente regulador climático.

La instalación de una estructura vegetal capaz de definir el espacio del parque, y de configurar un ecosistema urbano de altas prestaciones ecológicas y alta calidad de uso público. Configurada mediante la "Canopia": un gran techo vegetal compuesto por las copas de los árboles, y los "nodos" espacios de intensificación programática o ecológica que puntúan el espacio del parque, y donde se desarrolla el ecosistema en su dimensión vertical.