senta







New acces to municipal nursery in Santa Cristina d’Aro, Girona
Awarded by the Association of Architects of Catalonia Girona region best works 2010 - info

This project solves the new access to a municipal nursery through an old stone retaining wall cracked by the roots of a nice almond tree.

First, the stability of the retaining wall is ensured through bolting.

Second, a major structural flowerpot is built to wide space for the roots of the almond tree.

Finally, the flowerpot structure continues into the courtyard creating the space for the ramp. The path and the schoolyard are accompanied by a playful set of luminous handrails and a pavement patterned with children's drawings.

Client Council of Santa Cristina d'Aro, Girona
Size 300m2
Budget 71.516,45€
€/m2 238€/m2
Status Built 2007-2009
Team ABC_i_T Tat Bonvehí + Albert Cardellà

Éste es un proyecto de accesibilidad a través de un muro de piedra resquebrajado por las raíces de un bonito almendro.

En primer lugar se asegura la estabilidad de las tierras de contención mediante bulonaje.
En segundo lugar se construye una gran maceta estructural que amplía el espacio para las raíces del almendro.

Para terminar, la maceta se proyecta hacia el interior del patio, generando la rampa de acceso. El recorrido y el patio de la guardería se complementan con las barandillas luminosas y un pavimento de piezas cerámicas estampadas con los dibujos de los peques.