senta







Extension of a penthouse, Barcelona
Built project 2009 - info

The neighbors that live in the penthouse can extend their home going up the building because it does not reach the regulatory maximum height allowed in the neighborhood.

The regulations require moving inwards the street façade and expanding the existing patio. And thus it is preserved the space for a terrace overlooking the main street and some other for a walkable inner courtyard.

The challenge is to provide access to the same level to the various outdoor spaces and to increase the volume of the main spaces through a careful design of the construction elements.

The façade of the new penthouse is solved with a double skin of high energy efficiency, materialized with an external thermal insulation and a vandal-proof sunscreen.

Client Josep Gili, Mònica Frias
Size 80m2
Budget 86.546€
€/m2 1.082€/m2
Status Built 2009
Team senta architecture Albert Cardellà + Joan Maroto

Los vecinos del ático pueden ampliar su vivienda remontando el edificio gracias a que éste no alcanza la altura reguladora máxima permitida en el barrio.

La normativa obliga a retrasar la fachada a la calle y a ampliar el patio existente. Y reserva así espacio para una terraza con vistas a la rambla y un patio interior transitable.

El reto consiste en dar acceso a nivel a los distintos espacios exteriores, y en aumentar el volumen de las piezas principales a través de un cuidado diseño de los elementos constructivos.

La fachada del nuevo ático se resuelve con una doble piel de alta eficiencia energética. Ésta se construye mediante un aislamiento térmico externo complementado con filtros solares móviles, anti-vandálicos y de fino diseño.